GOST-R

GOST-R Belgesi

 

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde birçok yararlı ürünle birlikte birçok kimyasal ürün de üretilmektedir. Yani diğer bir deyişle ürünler üretilirken ortaya çıkan atıklar ya da üretilen ürünleri ambalajlamak ve korumak için kullanılan ürünler insan sağlığı ve çevre için zararlı olabilmektedir. Bu nedenle ülkeler insan ve çevre sağlığı için sınırlarda ve ülke içinde çeşitli kontroller yaparak bu zararları azaltmaya ya da tamamen sıfıra indirmeye çalışmaktadırlar. Ülkeler bu kapsamda firmalardan bazı standartlara uymalarını ve bazı belgeler elde etmelerini talep edebilmektedirler. Ayrıca ülkelerin bireysel bazda yaptığı çalışmalara ek olarak, uluslararası boyutta da bazı çalışmalar yürütülmekte ve standartlar düzenlenmektedir. GOST-R Belgesi de bu kapsamda değerlendirilebilecek bir belge türüdür. Dış ülkelere satış yapmak isteyen firmalar bu ve bu tarz belgelere yönelik bilgi sahibi olmalı ve ürünlerini pazarlarken bu hususa dikkat etmelidirler.


GOST-R Belgesi; Rusya’ya ürün ihraç etmek isteyenlerin alması gereken bir belgedir. Aslında bu belgenin genel adı GOST Belgesi’dir. Sonundaki R harfi üye ülkeyi (Rusya) temsil etmektedir. GOST belgesine dahil edilen tüm ürünler için, Rusya ve Avrasya Birliği üye ülkelerinden herhangi biri ile ithalat veya ihracat yaparken bir takım kurallara uyulması gerekmektedir. 2001 yılından beridir, GOST kapsamında olan ve GOST Belgesi olmayan ürünlerin bahsedilen ülkelerin gümrüklerinden girişi yasaklanmıştır. Bu belge/sertifika tüketicilerin korunmasını amaçlayan bir belge olup, toptan ve perakende ürünlerde geçerlidir.

GOST-R Belgesi ile Belgelendirme

 

GOST-R Belgesi, Rusya’ya ürün ihraç etmek isteyen kuruluşlar tarafından bir defaya mahsus veya 1-3 yıllık olarak alınan bir belgedir. Bu belgeyi alan kuruluşlar gümrükleme işlemlerinde ürünlerini serbestçe geçirebilirler. Yetkili kuruluşlar tarafından belgelendirme faaliyetleri yürütülmektedir. Yani, Rusya Federasyonu tarafından akredite edilmiş (denkliği kabul edilen ve onaylanmış) kuruluşlar tarafından GOST-R Belgesi verilebilmektedir. Bu belgeyi elde etmek isteyen firma yetkili bir kuruluşa başvurmalı ve istenilen şartları sağlamalıdır. Rusya Federasyonu’na ürünler gönderilmeden önce ilgili standartlara uygunluğu yetkili kuruluşlarca değerlendirilmeli ve belgelendirme işlemi tamamlanmalıdır.


Belgelendirme süreci başlamadan önce firmaların bir danışmanlık firmasından danışmanlık hizmeti almaları onların yapılacak olan denetimlerden geçme ihtimalini arttıracaktır. Günümüzde firmaları ilgilendiren birçok standart, yönetmelik, kanun vb. mevzuat vardır. Firma yetkililerinin ya da yöneticilerinin bütün bu mevzuata hakim olması ve bunları takip etmesi biraz zor olabilir. Ayrıca bu durum ayrı bir iş yükü ve emek gerektirir. Bu yüzden alanında uzman bir şekilde hizmet veren bir danışmanlık firmasına başvurup belgelendirme işlemleri ile ilgili bilgi almak hem zaman hem de maliyet açısından kârlı bir seçim olabilir.


Ayrıca bir danışmanlık firmasından hizmet almak, belgelendirme işlemleri ile ilgili yapılacak olan denetimlerden başarıyla geçme ihtimalini de arttıracaktır. Eğer belge almak için başvuru yapacak olan firma bu konu hakkında uzman bir danışmanlık firması bulamazsa, belgelendirme kuruluşlarından da gerekli bilgi ve yardımı alabilir. GOST Belgesi; 1 yıllık seri üretim belgesi ve 3 yıllık seri üretim belgesi olmak üzere 2 türdedir. Ayrıca bu belge aşağıda belirtilen 2 farklı şekilde verilmektedir.


•    Zorunlu Uygunluk Sertifikası (Üretimle ilgili olup zorunlu onaya tabidir/bağlıdır.),
•    Gönüllü Uygunluk Sertifikası (Üretimle ilgili olup gönüllü onaya tabidir/bağlıdır.).



GOST-R Belgesi ile Belgelendirilmenin Faydaları

 

Dünya’da en çok nüfusa sahip ülkelerden biri olan Rusya gibi bir ülkeye ihracat yapabilmek için GOST kapsamına giren ürünlerinizin GOST-R Belgesi ile belgelendirilmiş olması gerekmektedir. Bu belgeye sahip olmanın faydaları;

•    Rusya Federasyonu gibi büyük nüfuslu bir ülkeye ihracat yapabilmek,
•    Firmanın hitap ettiği pazarın büyümesi ve genişlemesi,
•    Rusya ve çevresindeki pazarlarda ürünleri serbest dolaştırabilmek,
•    Daha geniş müşteri portföyüne sahip olmak,
•    Firma saygınlığının artması,
maddeleri ile açıklanabilir. Günümüzdeki mevzuat çerçevesinde ürünler için adeta bir pasaport gibi işleve sahip olan bu belge, son dönemlerde firmalar tarafından elde etmek amacı ile sıklıkla başvurulan bir belgedir. Yetkili kuruluşlar ile iletişime geçilerek ve belgelendirme sürecini başlatarak; ürünlerin analizi, değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi yapılabilir. Bu konu hakkında uzman ve yetkili olan kuruluşların çağrı merkezleri aranarak konu hakkında detaylı bilgi alınabilir. Giderek küreselleşen ve adeta ülke sınırlarının serbest ticaret felsefesi kapsamında bir nevi ortadan kalktığı ya da kalkmaya başladığı bir dünyada bu tarz belgelere sahip olup dış ülkelere ihracat yapabilmek firmalar için büyük önem arz etmektedir.