Muayene Eldiveni CE Belgesi
Sağlık hizmetlerinin gelişimiyle birlikte günümüzde hemen hemen hepimiz sağlık ocakları, aile hekimlikleri ve hastaneler ile içli dışlı olabiliyoruz. Bu bireysel görüşmelerde hekimler hastaları muayene etmektedirler. Muayene sırasında hem hekim hem de hastanın hijyen sağlığı açısından hekimler, hasta muayene eldiveni kullanmaktadırlar. Hijyen açısından kullanılan bu eldivenler hem hekimin doğrudan hastalıklı bölgeye temasını engellemekle birlikte bulaşıcı mikropları da önlemektedir. İşte bu durumlarda sadece muayene amaçlı kullanılan muayene eldivenlerine non-steril muayene eldiveni ya da hastane eldiveni denilmektedir.
Non-steril eldivenler ya da hastane eldivenleri lateks özellikleri bünyesinde barındıran, doğal kauçuktan üretilen ve anti alerjen özellikte olması için proteinlerinden ayrıştırılarak yapılan eldivenlerdir. Ham madde olarak suni lateks yani diğer adıyla nitril denilen bir malzeme kullanılmaktadır. Suni lateks, akrilonitril-butaiden kimyasal birleşimindeki bir sentetik kopolimerdir. Ve bu lateks yapısının sayesinde oldukça esnek bir yapıya sahiptir ve kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Bu eldivenler hijyen açısından dışarı da kullanılan lateks eldivenlerin aksine pudrasızdır ve hasta muayenesinin yanı sıra basit cerrahi operasyonlar için de kullanılabilmektedir. Non-steril eldivenlerin pudrasız olması ilk bakışta kullanım açısından zor gibi gözükse de aslında eli kavrayarak eldivenin hareket etmesini engeller ve böylece hastaya yapılan muayenelerde ve basit cerrahi operasyonlarda oldukça kullanışlı bir sağlamlık sağlar. Hasta muayenelerinde kullanılan non-siteril eldivenler beyaz, mavi ve yeşil renklerde üretilmektedir. Özellikle parmak uçları pütürlü olarak tasarlanan eldivenler hekimlere dokunma hassasiyeti kazandırarak kullanım açısından da bir rahatlık sağlamaktadır.
Hasta muayene eldivenleri ya da hastane eldiveni olarak bilinen non-siteril eldivenler nitrilden üretilmesinin sayesinde elastik bir yapıya sahip olduklarından dolayı kolay kolay yıpranmaz ve yırtılmazlar. Yırtılmaya ve yıpranmaya karşı dirençli olduklarından dolayı da hasta muayene eldivenleri, bazı basit cerrahi müdahalelerde de kullanılmaya başlanmışlardır. Oldukça ince bir yapıya sahip olan hasta muayene eldivenleri, dokuna duyusunu destekleyen pütürlü yapısıyla ve kimyasal maddelere olan dayanıklılığı ve direnci ile de bilinmektedir. Bu da eldivenlerin kullanımı açısından artı bir özellik sağlamaktadır. Basit cerrahi müdahalelerde ve pansumanlarda tentürdiyot ve alkol gibi tıbbı kimyasallara olan dayanıklılığı sayesinde de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sayede cerrahi bir operasyonda ya da bir pansumanda yeni bir hasta muayene eldivenine ihtiyaç duyulmadan, tek bir hasta muayene eldiveni ile hekimler, tıbbi operasyonları tamamlayabilmektedirler. Bu hem dayanıklılık hem de ekonomik ömür açısından oldukça pozitif bir getiri sağlamaktadır. Uluslar arası standartlara göre; Small(S), Medium(M) ve Large(L) yani küçük boy, orta boy ve büyük boy olarak üç boyda üretilmektedirler. Bu da her elin ihtiyaç duyduğu ölçüde bir hasta muayene eldivenine sahip olmasını sağlamaktadır.
Uygun boy ve inceliklerde üretilen non-siteril eldivenler ya da diğer adıyla hasta muayene eldivenleri tüm el boyutlarına sağladığı uyumla tüm tıbbi araç gereç ve makinelerin kullanımında da oldukça iyi bir kolaylık sağlamaktadırlar. ISO ve CE kalite standartlarına uygun olarak üretilmesi zorunlu olan hasta muayene eldivenleri bu kalite standartları ile birlikte gönül rahatlığı ile kullanılıyor. Ayrıca naturel lateks içermemesi de yine bir artı durum çünkü bu sayede alerjiye duyarlı bünyeleri de etkilemiyor.
Hasta muayene eldivenlerin özelliklerinden bahsedecek olursak; anti alerjik olarak üretildikleri için kullanımı son derece yaygın ve kolaydır. Elleri rahatsız etmez, alerji yapmaz. Üstelik dermatit rahatsızlıkları olan bireyler için ise pudralı olarak da üretilebilmektedir. Bu sayede hem pudralı hem de pudrasız olarak piyasanın kullanımına sunulmuş durumdadırlar. Ayrıca tek kullanımlıktırlar. Bu sayede hastalık bulaşma riskine karşı alınan önlem en üst düzeydedir ve tıbbi açıdan en sağlıklı kullanım metodu da budur. Sağ ve sol eller için ayrı ve özel olarak tasarlanmıştırlar. Bu da kullanımını özellikle kolaylaştıran etmenler arasında yer almaktadır. Parmak uçlarında konç denilen bir yapı vardır bu da ellerinizi daha iyi kavramasını sağlar. Bu sayede işlem boyunca elinizden çıkmaz ve kaymazlar bu da başka bir kullanım rahatlığı sağlamaktadır. Ayrıca üzerlerinde uzun süre bakteri biriktirmezler ve medikal açıdan bu oldukça verimli bir durumdur. Her el tipine uyumlu olması için de üç farklı boyutta üretilmektedirler. Kullanımları sırasında elinize nem oluşturmazlar ve bu sayede alerjiyi engellerler.