Siperlik / Koruyucu Siperlik CE Belgesi
Tüm dünyayı bir anda etkisi altına alan Korona virüs salgını, medikal anlamda yeni ürünlerin de ön plana çıkmasına neden oldu. Maske kullanımının zorunlu hale gelmesi, virüs karşısında alınan önlemlerin başında geliyor. Bunun yanında maske gibi zorunlu olmasa da özellikle bazı meslek grupları açısından hayati derecede önemli olan siperlikler de büyük bir ilgi görüyor. Ürün; koruyucu siperlik, yüz koruyucu ya da vizör gibi isimlerle anılıyor.
Salgından sonra maske ile beraber en çok kullanılan medikal ürünlerden olan siperlikler, ilginç görünümüne rağmen yüksek düzeyde koruma sağlar. Siperlikler, koruyucu ekipmanlar arasında ön plana çıkar.
Elbette insan sağlığıyla alakalı olarak son derece hassas bir konu olduğu için tıpkı maskede olduğu gibi koruyucu siperlikte de hassas davranmak gerekir. Siperlik / Koruyucu Siperlik CE Belgesi, bu konuda oluşturulan yasal mevzuatı yansıtır. Pek çok işletme açısından son derece önemli bir belge olan Siperlik / Koruyucu Siperlik CE Belgesi için Vita Sertifikasyon’un uzman ekibinden profesyonel bir çerçevede destek alabilirsiniz. Güncellenen mevzuatları yakından takip eden ekibimiz, belgelendirme ve danışmanlık süreçlerinde her zaman yanınızdadır.
Koruyucu Siperlik CE Belgesi’nin Önemi
Koruyucu siperlikler artık günlük yaşamda karşımıza daha fazla çıkmaya başlamıştır. Peki, düşünüldüğü gibi siperlikler Korona virüs karşısında etkili bir koruma oluşturuyor mu? Salık otoriteleri, yüz koruyucu siperliklerin yüksek koruma sağladığını ve toplum içinde daha yoğun bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. Virüsün doğrudan solunum yoluyla bulaştığı düşünülürse, bu koruma yönteminin değeri biraz daha anlaşılmaktadır. Pratik koruma yöntemlerinden birisi olan siperlikler; çene altlarını, kulakları, alın bölümünü koruma görevi görür. Cerrahi maskelere kıyasla bu medikal ürünlerin daha yüksek bir koruma sağladığı saptanır. Cerrahi maskelerin dayanıklılık süreleri görece daha sınırlıdır; ancak koruyucu siperliklerin dezenfekte edilmesi ve sınırsızca kullanımı mümkündür. Viral giriş kapılarını kapatan siperliklerin insan sağlığını tehdit etmeyecek kalitede olması bu anlamda çok önemlidir. Bu nedenle de işletmelerin Siperlik / Koruyucu Siperlik CE Belgesi edinmeleri şarttır. Bu, aynı zamanda toplum sağlığı açısından da ciddi bir sorumluluktur.
Covid—19 nedeniyle koruyucu ürünlere olan ilgide deyim yerindeyse patlama yaşanmıştır. Tıpkı maske, tulum ve önlük gibi siperlikler de bu ilgiden nasibini almıştır. Üreticiler yerel ve evrensel düzeyde bu ihtiyaca karşılık vermek adına üretimlerini artırmak durumunda kalmıştır. Bu da sağlıkla ilgili endişeleri ve kalite standartlarını bir kez daha gündeme getirmiştir. Siperlik / Koruyucu Siperlik CE Belgesi bir ölçüde bu soru işaretlerinin yok olmasına yardımcı olur. Üretim süreçlerinde deneyim eksikliğinden kaynaklı olarak yaşanan hatalar, toplumsal düzeyde ciddi olumsuzluklar doğurabilir. Hataları azaltmak adına siperlik konusunda bazı standartlar getirilmiştir. Bu standartlar imalat süreçlerinden dağıtıma kadar pek çok aşamayı kapsar.
Koruyucu siperlikler ve benzer bireysel koruma sağlayan materyaller, Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan yönetmeliğe uygun şekilde değerlendirilir. Bu yönetmelik, “Kişisel Koruyucu Donanımlar Yönetmeliği” olarak geçer. Yönetmelik kapsamında üç ayrı kategori oluşturulmuştur. Siperlikler bu kategorilere tabi tutulup belgelendirilir. Belgelendirmenin başarılı olması durumunda CE etiketi iliştirilir. Peki, CE, tam olarak ne anlama gelmektedir?
Test Aşaması Neleri Kapsar?
Koruyucu siperlikler için uygulanan testlerde şu aşamalar söz konusudur:
• Tutuşma direnci
• Sağlamlık
• Yanal koruma
• Görüş alanı
• Işık geçişi
• Geçirgenlik
• Optik ışığı kırma gücü
Yüz koruyucu ya da siperlik olarak ifade edilen bu ürünler; toz, damlacık, gaz, sıçrama, darbe ve optik ışınımlara karşı koruma sağlamalıdır.
CE Belgesi Olmayan Koruyucu Siperliklerin Satışı Yasal mı?
Bireysel koruyucu siperlik üreten kuruluşlar, CE Belgesi almakla yükümlüdür. Bu deklarasyon gerçekleşmezse ürettikleri koruyucu siperlikleri, gerek Türkiye gerekse de Avrupa içinde satışa sunmaları mümkün değildir. Denetim sonucunda tespit edilen bu tip eksiklikler cezai işlem gerektirir. Üretici firmaların CE işaretini ürünlerin üzerine iliştirmeleri adına bu belgeyi almaları şarttır.
CE Belgesi Nedir?
CE Belgesi, işletmeler adına CE işaretini edinmek adına sunulan koşulların karşılanmasını ifade eder. AB içinde herhangi bir ürünün serbest bir şekilde dolaşıma girmesi adına bu belgeyi almaya hak kazanmak oldukça önemlidir. Bu süreçte genelde güvenlik dışında çevre koruma standartlarına olan uygunluk ön plana çıkar. Kısaltma, “Avrupa Uyumu” olarak açıklanabilir. CE işaretini almak, uluslararası düzeyde işletmelere önemli bir ayrıcalık getirir. Bu aynı zamanda kurumsallık adına da kritik bir ölçüttür. CE işaretini alan işletmelerin, insan sağlığı ve güvenlik konusunda belirlenen standartlara uygun olduğu anlaşılır. Siperlik / Koruyucu Siperlik CE Belgesi ile işletmelerin bu güveni kazanması yasal düzeyde gerçekleşir.