WRAP Belgesi

WRAP Belgelendirme

    
WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production | Dünya Çapında Sorumlu Akredite Üretim); yasal, güvenli, insani ve etik bir üretimi teşvik etmek amacıyla çalışan bir kuruluştur. Faaliyetlerinde kâr amacı gütmeyen WRAP’ın ekibi küresel sosyal uyumluluk uzmanlarından oluşmaktadır. Sertifikasyon ve eğitim gibi hizmetleri bulunan WRAP’ın merkezi ABD’nin Virginia eyaletinde olup dünyanın farklı bölgelerinde de ofisleri bulunmaktadır.
 

WRAP Belgelendirme Nedir?


WRAP’ın en temel faaliyeti hazır giyim, ayakkabı ve dikilmiş ürün sektörlerine özel olarak geliştirdiği sertifikasyon programlarıdır. WRAP Belgelendirme hizmeti almak isteyen bir tesisisin uyması gereken 12 temel prensip bulunmaktadır. Bu prensipler, hangi ülkede uygulandığı farketmeksizin her zaman hukukun üstünlüğünü esas almakta ve Uluslararası Çalışma Örgütü´nün (ILO) ilgili sözleşmelerinden yola çıkmaktadr. WRAP, sertifika almak isteyen kuruluşlara, süresi altı aydan iki yıla kadar değişen üç farklı sertifika programı seçeneği sunmaktadır.
 

WRAP Belgelendirme ‘nin 12 İlkesi


WRAP’ın kuruluş ve hizmet amacını oluşturan bu ilkeler, temel olarak iş yeri standartlarına, yerel yasalara ve işyeri düzenlemelerine dayanmaktadır. WRAP Belgelendirme süreci için de bir yol haritası niteliğinde olan ilkeler, insan kaynakları yönetimi, sağlık ve emniyet, çevre uygulamaları, ithalat ve ihracat ile gümrük uyumu ve güvenlik standartlarını içeren yasal uygunluğu kapsamaktadır.

WRAP Belgelendirme ‘nin amacı, üretilen ürünlerin yasal ve etik koşullar altında üretildiğinden emin olmak için bu ilkelere uygunluğu bağımsız olarak izlemek, denetlemek ve onaylamaktadır. Belge almak isteyen tesisler, kendi üretim uygulamalarının bu standartları karşıladığını beyan etmektedir. Bunun yanında, anlaşmalı olduğu kuruluşlar ve tedarikçilerinin de ilgili standartlara uymasını taahhüt etmektedir.
WRAP Belgelendirme ‘nin 12 ilkesi şunlardır:


1.    Yasalara ve ilgili iş yeri yönetmeliklerine uyulması
2.    Zorla işçi çalıştırmanın yasaklanması
3.    Çocuk işçiliğinin önlenmesi
4.    Her türlü taciz ve istismarın önüne geçilmesi
5.    Yasaların çizdiği çerçevede işçilere ödenen ücretler ve yapılan yardımlar
6.    Yasalar gereğince çalışma saatlerinin belirli sınırlar içerisinde olması
7.    Ayrımcılığın yasaklanması
8.    Sağlık ve emniyet ile ilgili çalışmalara azami dikkat edilmesi
9.    İşçilerin örgütlenme özgürlüğünün bulunması ve işverenle toplu pazarlık hakkı
10.    Çevresel konulara dikkat edilmesi
11.    Gümrük uyumluluğu
12.    Güvenlik
 

WRAP Belgelendirme ‘nin Avantajları


WRAP belgelendirme hizmetinden yararlanıp içinde bulunduğu sektöre uygun bir sertifika alan kuruluşlar, doğrudan veya dolaylı olarak birçok avantaja da sahip olmaktadır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

•    Hazır giyim, ayakkabı ve dikilmiş ürün sektöründe çalışan işçilere adil ve insani bir muamelede bulunması sağlanır.
•    WRAP belgelendirme sahibi kuruluşun adil bir işveren olduğunu ispatlaması neticesinde tüketiciler arasındaki itibarı artar.
•    Endüstriyel çalışmaların yanı sıra iş yerinde sağlık, emniyet ve güvenlik konularıyla ilgili doğacak tehliklerin önüne geçilir.
•    Çalışanların katılımı gelişir ve üretkenlikleri artar.
•    WRAP belgelendirme sayesinde, fabrikalar, faaliyetlerini yasalara uygun şekilde gerçekleştirdiğinden olası bir tehlike sonucunda yüklü tazminatlar ve dava süreçleri ile uğraşmak zorunda kalınmaz.
 

WRAP Belgelendirme Çeşitleri


WRAP, belge başvurusu yapan kuruşlara, yapılan denetimler, incelemeler ve kontroller neticesinde üç tür sertifika verebilmektedir.

1.    Platinyum: Bu sertifikalar, 2 yıl geçerli olup WRAP’ın 12 temel ilkesine tam uygunluk sağlayan kuruluşlara verilmektedir. Platin tesisler, düzeltici eylemler veya gözlemler olmaksızın her denetimi başarıyla geçmeli ve belgelendirme süreleri arasında boşluk olmadan sürekli sertifikasyon sağlamalıdır.
2.    Altın: Bu sertifikanın süresi 1 yıldır. 12 temel prensibe uyumluluk gösteren tesislere standart olarak verilmektedir..
3.    Gümüş: Süresi 6 ay olan bu sertifika, WRAP’ın 12 ilkesine büyük ölçüde uyumluluk sağlayan fakat yine de birtakım prosedürler ve eğitim faaliyetleri konusunda eksiklikleri olan kuruluşlara verilmektedir.
 

WRAP Belgelendirme Süreci


Bu sürecin belirli adımları bulunmaktadır. Belge sahibi olmak isteyen kuruluşların, daha hızlı hareket etmek ve hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlayabilmek adına bir danışmanlık firması ile beraber çalışması tavsiye edilmektedir. WRAP belgelendirme süreci özetle şu beş aşamadan oluşmaktadır.


1.    Başvuru: Bütün bilgiler WRAP’a gönderilir ve başvuru ücreti ödenir.
2.    Denetim Öncesi İç Değerlendirme: Tesisler, sosyal uyumluluk uygulamalarını en az 90 gündür kullandıklarını göstermek için tesislerini kendi içinde denetlemelidir. Bunun için gerekli bilgiler WRAP tarafından açıklanmıştır.
3.    Kontrol: Tesisler, denetim öncesi iç değerlendirmelerini yaptıktan sonra, WRAP´ın 12 ilkesine göre denetleme yapılabilmesi için WRAP onaylı bir kuruluşu seçer.
4.    Değerlendirme: WRAP, kontrolleri yapan kuruluşun denetim raporunu gözden geçirir ve tesisi onaylayıp onaylamayacağına karar verir. Gerekirse tesisten birtakım düzeltici faaliyetler talep edilebilir.
5.    Sertifikasyon: WRAP belgelendirme sürecininin bu son adımında, denetim raporlarından ve değerlendirmelerden yola çıkarak tesise uygun bir sertifikasyon (platinyum / altın / gümüş) veririlir.